Κατάστημα Αμαρουσίου: +30 210 6179201 [email protected] Κατάστημα Νέας Σμύρνης: +30 210 9323470 [email protected]
soft-comfort.grsoft-comfort.grsoft-comfort.grsoft-comfort.gr
  • Αρχική
  • Πελματογράφημα
  • Παθολογίες
  • Υποδήματα
    • EMANUELE
    • GELATERIA
    • LAZAR & LUCA
    • COQUET
    • NATURATA
    • SUAVE
  • Πoιοι είμαστε
  • F.A.Q
  • Κατάλογος
  • Επικοινωνία

Πελματογράφημα

    Home Πελματογράφημα

    3D Πελματογράφημα

    Τα πόδια μας είναι πιθανόν το πιο παραμελημένο σημείο του σώματός μας μετά τα οστά και την πλάτη μας. Παρότι στεκόμαστε επάνω τους για όλη μας την ζωή, δεν τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία και φροντίδα, έστω κι αν πονούν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ανεξάρτητα αν εργαζόμαστε σκληρά ή κάνουμε καθιστική ζωή.

    Το άκρο πόδι μας είναι ένας περίτεχνος και σύνθετος μηχανισμός που αποτελείται από τρία τμήματα:

    1. Ταρσός,
    2. Μετατάρσια,
    3. Φάλαγγες.

    Tα τμήματα αυτά έχουν:

    • 26 οστά,
    • 33 συνδέσμους,
    • και αρκετούς μύες.

    Η επιστημονική έρευνα που αφορά τις γνώσεις μας σχετικά με το άκρο πόδι έχει εξελιχτεί πολύ και βρίσκεται πλέον στο ανώτατο επίπεδο. Έχουμε πλέον ακριβή δεδομένα για την μορφολογία την δομή του ποδιού καθώς και για τον τρόπο που λειτουργεί κατά το βάδισμα. Οι κύριες λειτουργίες του είναι πλέον γνωστές και επιστημονικά επιβεβαιωμένες.

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΔΙΟΥ – ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Η λειτουργία του ποδιού διενεργείται σε δύο στάδια:

    1. Στο πρώτο στάδιο η φτέρνα εφάπτεται του πατώματος εν συνεχεία το πόδι κλίνει προς την εξωτερική του πλευρά σαν να δημιουργεί ελαφρύ πρηνισμό, δηλαδή μεταλλάσει το σχήμα του, κατόπιν απλώνεται απαλά εμπρός σαν να αγκαλιάζει το έδαφος. Έπειτα καταλήγει να στηρίζεται στο μεγάλο δάκτυλο ενώ ταυτόχρονα διορθώνει τον πρηνισμό εκτός αν πατάει σε απόλυτα επίπεδη επιφάνεια.
    2. Στο δεύτερο στάδιο όμως είναι η ουσία του θέματος. Διότι σε αυτό το πόδι πρέπει να ανακτήσει το αρχικό του σχήμα, έπειτα να επαναφέρει τα οστά στην αρχική τους θέση, και ακολούθως να συσφίξει την καμάρα επαναφέροντας την στην πρότερη θέση της. Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο στάδιο τα οστά και η καμάρα είχαν απλωθεί για να αγκαλιάσουν την επιφάνεια του πατήματος.

    Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα δύο στάδια καθορίζονται άμεσα από το μέγεθος και το σχήμα της καμάρας.

    Έτσι μια επίπεδη καμάρα με πρηνισμό έχει αρκετά μειωμένη ελαστικότητα και αναγκάζει το πόδι να χάνει το ορθό σχήμα και την ανατομία του κατά την επαφή με την επιφάνεια. Αντίθετα μια έντονη καμάρα με υπτιασμό δίνει στο πόδι καλύτερη σταθερότητα αλλά το καθιστά άκαμπτο. Συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις το πόδι κουράζεται μυϊκά και δημιουργεί ένταση άρα πόνους στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως πχ η βαρύτητα, όμως επιβαρύνεται κυρίως λόγω αύξησης του σωματικού βάρους ή της χαλάρωσης των μυών εξαιτίας της καθημερινής καθιστικής ζωής. Κούραση όμως και πόνος ενδέχεται να δημιουργηθεί και από την συχνή βάδιση σε σκληρές επίπεδες επιφάνειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τένοντες εντείνονται υπερβολικά με αποτέλεσμα να πιέζουν τους συνδέσμους και να καταπονούν τις αρθρώσεις. Συνέπεια αυτών είναι η τενοντίτιδα και οι κράμπες. Όμως ακόμη και με την πάροδο του χρόνου οι καμάρες χάνουν την καμπυλότητα τους, και γίνονται πιο επίπεδες και τείνουν περισσότερο προς το έδαφος. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι πόνοι μετά τον τένοντα προχωρούν στην φτέρνα και εντείνονται.

    ΣΥΧΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Το ερώτημα πάντως που απασχολεί τους ειδικούς όταν εξετάζουν τους ασθενείς τους, είναι να ανακαλύψουν τον βέλτιστο τρόπο ώστε να επαναφέρουν την καμάρα στην φυσιολογική της θέση. Να επιτύχουν δηλαδή καλύτερη ανατομία και ορθότερη λειτουργία του ποδιού. Γιατί αυτό είναι το κλειδί για υγιή πόδια και αποφυγή επώδυνων επεμβάσεων ή πόνων και δυσκολιών στην καθημερινότητα μας.

    Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν την εφαρμογή ανατομικών πελμάτων ώστε να περιορίσουν το πρόβλημα. Όμως ο κόσμος ενημερώνεται για πολλούς τύπους πελμάτων και αντί να αποφασίζει ορθά, συχνά μπερδεύεται περισσότερο με αποτέλεσμα συχνά να χρησιμοποιούν λάθος πέλματα. Έτσι τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά εντείνονται και ο κόσμος και οι ιατροί απογοητεύονται, αφού δεν βρίσκουν λύση στο πρόβλημα. Σχετικά με αυτό το φαινόμενο αξίζει να παρατηρήσουμε ότι αφορά τα γενικευμένα πέλματα του παρελθόντος.

    ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Πλέον τα σύγχρονα ψηφιακά τρισδιάστατα μηχανήματα, απεικόνισης και διάγνωσης της κατάστασης του πέλματος, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα υλικά κατασκευής εξατομικευμένων πελμάτων, δημιουργούν το πλέον κατάλληλο αποτέλεσμα για τα πόδια μας. Όμως πάλι αξίζει να γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των δυσαρεστημένων ανθρώπων από την εφαρμογή πελμάτων, αφορά εκείνους που χρησιμοποίησαν γενικής χρήσης πέλματα κι όχι εξατομικευμένα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα κοινά πέλματα γενικής χρήσης έχουν κατασκευαστεί μαζικά, και έχουν σχεδιαστεί βάση ενός μέσου όρου ανατομίας, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην επιστήμη. Με άλλα λόγια τα πέλματα αυτά είναι προκατασκευασμένα, γενικού σχήματος ανατομίας και μεγέθους, με χαμηλή αμφίβολη στήριξη της καμάρας και μετρίας ποιότητας υλικού.

    Σήμερα η επιστήμη έχει δώσει την λύση και η νέα τεχνολογία των 3D ψηφιακών πελματογράφων, έχει δώσει χαμόγελα και λύσεις στους ειδικούς. Ο λόγος είναι ότι πλέον μπορούμε να έχουμε ακριβή απεικόνιση και εξατομικευμένη διάγνωση του πέλματος, και φυσικά εξατομικευμένη κατασκευή πέλματος. Με αυτό τον τρόπο η επιστήμη δίνει λύσεις σε μεγάλο εύρος προβλημάτων τα οποία οφείλονται ως επί το πλείστον σε άσχημη στήριξη της καμάρας ή στα μετατάρσια. Αν δούμε τα πόδια δέκα ανθρώπων θα διαπιστώσουμε ότι και τα δέκα άτομα έχουν διαφορετικά πόδια και κατά συνέπεια διαφορετική ανατομία. Άρα αν δεν αξιολογήσουμε κάθε πέλμα σε ανατομικό ψηφιακό πελματογράφο δεν θα μπορέσουμε να διαγνώσουμε την πραγματική ανάγκη του ποδιού και να κατασκευάσουμε πέλματα που να βοηθούν πραγματικά δίνοντας λύση. Ουσιαστικά δεν μπορούμε να έχουμε σωστή εικόνα της ανατομίας του ποδιού της σωστής διάστασης της καμάρας του ύψους της, της θέσης των μεταταρσίων των δακτύλων και της φτέρνας.

    ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 3D ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Με τον νέο 3D ψηφιακό πελματογράφο σχεδιάζονται πλήρως εξατομικευμένα ανατομικά πέλματα, με σύγχρονα ανθεκτικά υλικά κατασκευής που δεν χάνουν τις ιδιότητες τους δηλαδή δεν καταρρέουν σύντομα από την πάροδο του χρόνου. Έτσι διατηρούν την σωστή ανατομία στηρίζουν την καμάρα σωστά και επιτρέπουν στο πόδι να διατηρεί την ορθή θέση. Συνέπεια αυτού είναι το πόδι να πατάει σωστά σε όλες τις φάσεις του βαδίσματος και να έχει πλήρη ανάπτυξη. Αυτή πλήρης ανάπτυξη μας δίνει την σωστή εικόνα και έτσι δημιουργείτε το ορθό πέλμα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πόδι. Επιπλέον μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την σωστή ελαστικότητα και το ορθό μέγεθος της καμάρας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η σωστή στήριξη της με όλα τα οφέλη που περιγράψαμε. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πέλματος σωστού ανθεκτικού μα όχι σκληρού. Πρέπει να έχει ελαστικότητα ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναπτύσσεται σωστά το πέλμα καθ’ όλη την διάρκεια του βαδίσματος.

    Είναι εμφανής η διαφορά στήριξης μεταξύ του παλαιού τύπου γενικής χρήσης πέλματος, κι ενός σύγχρονου πέλματος δημιουργημένου από 3D ψηφιακό πελματογράφο. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο χρήστης, η καμάρα στηρίζεται και αναπτύσσεται ορθά, η φτέρνα πατάει ίσια και σταθερά και η θέση της είναι ευθύγραμμη και όχι με σύγκλιση ή απόκλιση. Ακόμη και τα γόνατα στηρίζονται καλύτερα και ευθυγραμμίζονται με το πόδι αφού και η καμάρα και το άκρο πατάει σωστά. Αυτό συμβαίνει με το εξατομικευμένο πέλμα από 3D ψηφιακό πελματογράφο.

    Πρόσφατες έρευνες από μεγάλα και έγκριτα πανεπιστήμια, επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα του 3D ψηφιακού πελματογράφου και των σύγχρονων ανατομικών πελμάτων που κατασκευάζονται από αυτούς. Οι βιομετρικές έρευνες έδειξαν ότι ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει την λειτουργικότητα του ποδιού κατά 60%.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Η εταιρεία μας αξιοποιεί τις δυνατότητες του ελβετικού πελματογράφου του οίκου Οrthemα ο οποίος στηρίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία με πλατφόρμα οπτικομηχανικής τρισδιάστατης μέτρησης. Η επιφάνεια ανάγνωσης πέλματος αποτελείται από 550 αισθητήρες (ακίδες) διαμόρφωσης με ύψος έκαστης ακίδας 6 εκ. Η ανάλυση του μηχανήματος είναι 140.000pixels ανά μέτρηση. O ψηφιακός διαμορφωτής ψηλαφεί και έρχεται σε άμεση επαφή με τα κάτω άκρα, αντικαθιστώντας στην ουσία με τον καλύτερο και ακριβέστερο τρόπο το γύψινο πρόπλασμα (αφρώδες αποτύπωμα) που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν την ορθότερη μέθοδο κατασκευής πελμάτων.

    Κατά την διάρκεια του πελματογραφήματος δηλαδή της μέτρησης, καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια:

    1. η κατανομή των πάσης φύσεως πιέσεων που ασκούνται στα κάτω άκρα,
    2. η αρχιτεκτονική μορφολογία του άκρου πόδα,
    3. οι αποστάσεις και οι γωνίες,
    4. και η επιφάνεια στήριξης.

    Αποκλίσεις από τα μεγέθη που ορίζει η επιστήμη σχετικά με τις ασκούμενες πιέσεις και την αρχιτεκτονική του πέλματος, μας οδηγούν σε συμπεράσματα και εξετάζονται οι μετρήσεις σχετικά με τον συγκεκριμένο πελάτη. Στη συνέχεια ο κατασκευαστής επεμβαίνει στις ρυθμίσεις του υπολογιστή και με τις κατάλληλες διαμορφώσεις επιτυγχάνει το ακριβέστερο αποτέλεσμα προσφέροντας την καλύτερη δυνατή στήριξη και κατά συνέπεια επίλυση σε προβλήματα των κάτω άκρων αλλά και ολόκληρου του σώματος.

    Ένα πέλμα εξατομικευμένης παρέμβασης προσφέρει τα εξής:

    1. αποφόρτιση των σημείων έντονης πίεσης για μείωση πόνου π.χ. μετατάρσια στην πτώση μεταταρσίων, ή πτέρνας σε περίπτωση με άκανθα,
    2. ορθή στήριξη της καμάρας για τον βέλτιστο καταμερισμό των πιέσεων στο πέλμα,
    3. ορθή στήριξη της καμάρας για την αντιμετώπιση της αστάθειας,
    4. ευθύγραμμη θέση στα κάτω άκρα (υπτιασμός -πρηνισμός)
    5. ορθή θέση της μέσης-πλάτης.

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΕΛΜΑ

    ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ

    Είναι η ελάττωση του ύψους ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας. Οφείλεται συνήθως σε χαλαρότητα των συνδέσμων του άκρου ποδός. Συνήθως συνοδεύεται από βλαισότητα. (ωστόσο βλαισότητα μπορεί να υπάρχει και ανεξάρτητα από την πλατυποδία). Μπορεί να παρουσιαστεί σε παιδιά και ενήλικες. Οι γονείς συνήθως παραπονιούνται για εύκολη κούραση των παιδιών, συχνές πτώσεις κατά το βάδισμα ή το τρέξιμο, και γρήγορη φθορά των παπουτσιών από την εσωτερική πλευρά των τακουνιών. Συχνά η κεφαλή του αστραγάλου και το σκαφοειδές προεξέχουν προς τα έσω. Οι ενήλικες που φοράνε πέλματα πλατυποδίας δεν περιμένουν καμία βελτίωση στην αρχιτεκτονική του ποδιού τους, αλλά έχουν ευθύγραμμα τα γόνατα και τα ισχία τους και ανακουφίζονται από πόνους. Επίσης η πλατυποδία επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε και όσο αυξάνεται το βάρος μας αν δεν φοράμε πέλματα.

    ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ

    Είναι η αύξηση του ύψους της ποδικής καμάρας. Είναι η αντίθετη της πλατυποδίας παραμόρφωση του ποδιού κατά την οποία η ποδική καμάρα είναι πάρα πολύ υψηλή. Συνήθως συνοδεύεται με υπτιασμό. Όπως και η πλατυποδία φέρνει πόνους στα γόνατα, στις κεφαλές των μεταταρσίων, στην πτέρνα και στην πελματιαία απονεύρωση.

    ΡΑΙΒΟΠΟΔΙΑ

    Είναι η παραμόρφωση στην οποία ολόκληρο το πόδι βρίσκεται σε υπτιασμό, ενώ το πρόσθιο τμήμα του σε προσαγωγή.

    ΒΛΑΙΣΟΠΟΔΙΑ

    Σε αντίθεση με την ραιβοποδία ολόκληρο το πόδι βρίσκεται σε πρηνισμό, ενώ το πρόσθιο τμήμα του σε μικρή επαγωγή. Η παραμόρφωση αυτή προκαλεί ελάττωση του ύψους της ποδικής καμάρας, ή πλήρη εξάλειψή της

    ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ – ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ (Plantar fasciitis)

    Η πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής δεσμίδα ινών κολλαγόνου, η οποία έχει έκφυση στην πτέρνα και κατάφυση στη βάση των δακτύλων. Η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η συνεχόμενη φλεγμονή στο φύμα της πτέρνας μπορεί να οδηγήσει σε οστεόφυτο στην περιοχή εκείνη, αυτό που ονομάζουμε άκανθα πτέρνας. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία άλγους στην πτέρνα σε ενήλικες. Τις περισσότερες φορές ο πόνος εμφανίζεται πιο έντονα στην πλήρη φόρτιση του ποδιού ύστερα από ξεκούραση (έντονος πόνος μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί).

    Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης είναι: Η κοιλοποδία, η βλαισοπλατυποδία το υπερβολικό σωματικό βάρος η απότομη αύξηση δραστηριότητας και το ακατάλληλο υπόδημα. Βάση της εμβιομηχανικής, η πελματιαία απονεύρωση αντιμετωπίζεται με ορθωτική θεραπεία, ενώ τα αντιφλεγμονώδη, η παγοθεραπεία η σωστή επιλογή υποδήματος αλλά και ο προγραμματισμός της αθλητικής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν.

    ΓΑΜΨΟΔΑΚΤΥΛΙΑ

    Είναι η παραμόρφωση του ποδιού κατά την οποία οι μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις κάμπτονται και τα δάχτυλα παρουσιάζουν μία γαμψή μορφή. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο μηχανικό φορτίο (πίεση και τριβή) στην ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων και πιθανότατα σε δημιουργία κάλου ή φλεγμονή της άρθρωσης.

    ΚΟΤΣΙ – ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ (Hallux Abducto Valgus)

    Είναι η παραμόρφωση του ποδιού κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα έξω με ταυτόχρονη βλαισότητα του, και κλίση του 1ου μεταταρσίου προς έσω. Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία κάλων στην κεφαλή του μεταταρσίου, στην έσω πλευρά του μεγάλου δακτύλου αλλά και στην ραχιαία επιφάνεια των μικρών δακτύλων σε πιο προχωρημένα στάδια.

    ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

    Ο Αχίλλειος τένοντας ενώνει την πτέρνα με τους μυς της γάμπας .Οι κακώσεις που παθαίνει ο τένοντας αυτός είναι η τενοντίτιδα και η ρήξη (ολική ή μερική). Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου είναι με απλά λόγια η φλεγμονή του τένοντα που προκαλεί πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού κοντά στην περιοχή της πτέρνας μέχρι και 3 εκατοστά πάνω από αυτή.

    © 2017 soft-comfort.gr | Design & Hosting by philanthropy.gr
    • Αρχική
    • Πελματογράφημα
    • Παθολογίες
    • Υποδήματα
      • EMANUELE
      • GELATERIA
      • LAZAR & LUCA
      • COQUET
      • NATURATA
      • SUAVE
    • Πoιοι είμαστε
    • F.A.Q
    • Κατάλογος
    • Επικοινωνία
    soft-comfort.gr
    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.OK