Η πλατυποδία είναι η πάθηση στην οποία υπάρχει απουσία ή πτώση της ποδικής καμάρας. Χαλαροί σύνδεσμοι, είναι η πιο κοινή αιτία για εμφάνιση πλατυποδίας και αποτελεί και κληρονομικό παράγοντα, αλλά υπάρχουν και άλλες πιο σπάνιες διαταραχές. Συνήθως προκαλεί και βλαισή θέση της πτέρνας και έντονο πρηνισμό του άκρου πόδα.
Ωστόσο την τελική φορτιακή εικόνα του ποδιού την καθορίζουν και άλλα δεδομένα, όπως το ύψος και το βάρος.
Λόγω της πλατυποδίας, υπάρχει λάθος ευθυγράμμιση σε όλο το μυοσκελετικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα, σταδιακά να υπάρχουν φθορές και μηχανικοί πόνοι στα γόνατα και στα ισχία.
Σε νεαρή ηλικία συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις. Ωστόσο, στην νεαρή ηλικία είναι που μπορεί να υπάρχει μία ουσιαστική αγωγή στην πλατυποδία. Παρόλο την εξέλιξη στην εμβιομηχανική άκρου πόδα, και την αντιμετώπιση της πλατυποδίας με σύγχρονα ορθωτικά πέλματα, ένα νεαρό πλατυποδικό πόδι μπορεί να βελτιωθεί έως 50%-60% .
Δυστυχώς αυτό το γεγονός, αποτρέπει πολλούς να βάλουν τα μικρά παιδιά σε αγωγή, με την λανθασμένη σκέψη, ότι αφού δεν μπορεί να επανορθωθεί 100% το πρόβλημα, τότε η αγωγή δεν αξίζει να γίνει.
Ένας ενήλικας με πλατυποδία, ανακουφίζεται στο σύνολο του σώματος, μόλις κάνει αγωγή πελμάτων ακόμα και αν δεν περιμένει πλέον καμία αλλαγή στην αρχιτεκτονική του ποδιού του. Σε επαναληπτικό όμως πελματογράφημα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρίσιμη η φορτιακή βελτίωση του ποδιού καθώς το πόδι πλέον δεν λειτουργεί με υπερπρηνισμό.
Με την χρήση Π.Ε.Π. ισοκατανέμουμε τα φορτία στο πέλμα μας, και στηρίζουμε ευθύγραμμα όλο το σώμα μας, βαδίζουμε σωστά και ξεκούραστα. Υπάρχει σημαντική μείωση των πόνων στα γόνατα και τα ισχία .
Η Ραιβογονία είναι μία ορθοπεδική πάθηση στην οποία τα γόνατα έχουν κενό ανάμεσα τους και σχηματίζουν “παρένθεση”. Αν δεν συνοδεύεται από άλλα νευρολογικά προβλήματα, ή ταυτόχρονα προβλήματα ισχίων, συνήθως διορθώνεται μόνη της έως την ηλικία των 3 ετών. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να υποβοηθηθεί με χρήση ειδικών ανάστροφων υποδημάτων.
Leave a Comment